Iratmentés - Rhenus Office Systems Hungary Kft.

Iratmentés

Tényszerűen

Átnedvesedett iratok hét napon belül gombásodni kezdenek. A penészgombák spórái folyamatosan jelen vannak a levegőben és nagyon gyorsan növekednek táptalajon (cellulóz). A penészgomba exoenzimek segítségével kis molekulákká bontja le a papír szerkezetét. Értékes eredeti dokumentumok és fontos üzleti iratok válhatnak így olvashatatlanná vagy értéktelenné. A penészgombák toxikus és allergiás reakciókat is kiválthatnak. A 2µ-tól 60µ-ig terjedő tartományba tartozó penészgombaspórák pehelykönnyűek és már a legkisebb légáramlat is felkavarja őket, hogy aztán a légutakba kerüljenek. Így a penészes papírokkal teli helyiségekben való tartózkodás már kis idő elteltével egészségi kockázattá válhat, kiváltva olyan betegségeket, mint a kötőhártya-gyulladás, bőrproblémák (ekcéma), nem meghűlés kiváltotta nátha (Rhino-Konjunctivitis), valamint légúti- és tüdő-rendellenességek (Asthma bronchiale, Bronchitis).

Kiváltó okok

Az iratanyag átnedvesedésének több kiváltó oka is lehet, a csőtöréstől kezdve az irattár nem megfelelő klimatikus viszonyain át egészen a magas nedvességtartalmú beltéri levegőig. 

Törvényi feltételek

A penészgombával fertőzött iratok esetében törvényi keretfeltételek irányadóak. Egyrészről a biológiai anyagokról szóló rendelkezés szabályoz, mely ezen anyagok biztonságos kezelését és az érintettek egészségének védelmét irányozza elő. Ez a rendelkezés a már penészgombás iratokra vonatkozik. Másrészről a munkavédelmi törvény hatályos, mely kimondja, hogy az iratok penészgombás fertőzése esetén minősíteni kell a veszélyeztetettség fokát

Amennyiben a minősítés a munkavédelmi törvény 5. paragrafusa alapján kimondja, hogy az irattári anyag biológiai munkaanyagokkal (penészgombákkal, adott esetben élesztőgombákkal, baktériumokkal és vírusokkal) fertőzött, a biológiai anyagokról szóló rendelkezés 7. paragrafusa alapján le kell folytatni a minősítő eljárást biológiai anyagokkal irattárakban folytatott nem célzott tevékenységekre. Az említett rendelkezés 7. paragrafusa alapján a veszélyeztetettség a biológiai anyagokkal (penész) történt érintkezést követően fokozott érzékenységet okozó, toxikus vagy gyulladásos reakciókban nyilvánulhat meg. Alapvető a munkaadók felelőssége. A munkavédelmi törvény 3. paragrafusa alapján gondoskodni kell megfelelő, a munkaegészségügyi megelőzést célzó intézkedésekről. 

Az intézkedésnek magában kell foglalnia a munkakörrel járó egészségügyi veszélyek megakadályozását.  Ezért a nedves iratok szakszerű kezelése a munkatársak egészségének megőrzése, és a hatályos jogszabályok betartása miatt is fontos. 

Iratmentés

A vállalat dokumentumainak időtálló felhasználására, megtartására és ezzel a tudásanyag megőrzésére egyetlen mód kínálkozik, az iratmentés, ez szavatolja az adatok megmaradását és a munkatársak egészségének megőrzését. Két módozata létezik az iratok megőrzésének nedvesség és/vagy penésztámadás ellenében.

1. Fagyasztásos szárítás és gammasugárzás 

2. Sóarchívum

Fagyasztásos szárítás és gammasugárzás

Az Ön dokumentumainak mentése és helyreállítása a szakszerű biztonságba helyezéssel indul. Ezt követi a szállítás. Illetéktelen személyek nem nyúlhatnak a sérült dokumentumokhoz. Az iratmentés során az adatvédelem bír a legfőbb prioritással. Több mint 80 olyan speciális járművel rendelkezünk, melyek az ország teljes területén bevethetők. A következő lépés a szárítás. Az archiválandó anyagból fagyasztásos szárítással nyerjük ki a nedvességet. 

A mikroorganizmusok, azaz penészgomba és baktérium vagy egyéb kártevők támadását elszenvedett anyagok kezelése ionsugárzással történik, mely megakadályozza a további pusztítást és lehetővé teszi a rendeltetésszerű használatot.

Sóarchívum

A hidrofil szó eredete a görög nyelvre vezethető vissza és vízkedvelőt jelent, ami annyit tesz, hogy egy anyag vonzza magához a vizet. Különböző sók rendelkeznek ezzel a tulajdonsággal, képesek más anyagokból vizet kinyerni. Ez a hatásuk már évezredek óta ismert. Az ókori egyiptomiak a konzerválás során hasznosították ezt a tulajdonságát. 

Napjainkban a só iratok konzerválásában segít. Amennyiben egy irattár anyaga nedvesedik és elkezdődött a penészgombák képződése, a nedvesség kivonásával a folyamat megállítható. A sóbányák klimatikus adottságai erre ideálisak. A penésznek egy bizonyos nedvességi fokra van szüksége a gyarapodáshoz. Ez a nedvesség vonódik ki a papírból a bányában. Ezzel megáll a penészgombák növekedése. A spórák azonban még mindig léteznek. 

Irataikat a fertőzött területről elszállítjuk, és speciális szállítójárműveinkben a sóbányába visszük, ahol eltároljuk. A tárolás a végleges iratmegsemmisítésig certifikált és megfelel az adatvédelmi törvény normáinak. Munkatársai így nincsenek kitéve a penész káros hatásainak. Az iratok így megmaradnak és a későbbiekben hatósági megkereséskor felhasználhatók.  

Azonnali intézkedések

Akut szükséghelyzetben, mint pl. áradás, csőtörés, gyorsan kell történnie a biztonságba helyezésnek vagy a mentésnek. Az első 48 órában végrehajtandó intézkedések a további károk megelőzésére: 

  • Kárfelmérés 
  • Az érintett iratok szelektálása, kárbecslés
  • Ha késik a döntés, az érintett iratok fagyasztása -20 C° -on. A penésztámadás megállítása a további költségek és károk elkerülésére. 
  • A RHENUS helyszíni tanácsadásának megrendelése

 

Kérem töltse ki az alábbi űrlapot, kollégánk rövid időn belül felveszi Önnel a kapcsolatot.

Bemutatkozunk

Kapcsolat

Rhenus Office Systems Hungary Kft.

2310 Szigetszentmiklós, Leshegy u 30.

Telefon: +36(24)887-180

Fax: +36(24)887-182