A munkahelyi adatbiztonság megerősítése 7 lépésben

A munkahelyi adatbiztonság megerősítése 7 lépésben

Még manapság is csak igen kevés cégvezető és vállalkozó fordít komoly figyelmet a vállalati információbiztonság kérdésére. A többség nincs is tisztában azzal, hogy milyen könnyen kiszivároghatnak vagy sérülhetnek a legféltettebb céges adataik. Egy egyszerű vírustámadás vagy egy munkatárs által kiszivárogtatott adathalmaz pedig gyakran súlyos milliókba és a fogyasztók és partnerek előtti presztízs vesztésbe kerülhet.

A jó hír az, hogy a munkahelyi adatbiztonság nagyban javítható, amennyiben odafigyelünk a következőkre:

1. Vállalati információbiztonsági képzésekre és szabályokra van szükség

Ahogy a régi mondás tartja, “csak annyira erős egy szervezet, mint annak leggyengébb láncszeme”. Ez különösen igaz akkor, amikor a munkahelyi adatbiztonságról van szó, hiszen tapasztalataink szerint gyakran éppen a munkatársak gondatlansága és felkészületlensége jelenti a legnagyobb veszélyt a legfontosabb adatainkra.

Éppen ezért a céges információbiztonság javításának első lépése, hogy a munkavállalókat folyamatosan képezzük a témában és bizonyos adatkezelési és adatbiztonsági szabályokat hozzunk, amelyek minden körülmények között betartandók.

2. Fordítsunk kiemelt figyelmet az informatikai rendszerek biztonságára

Sajnos egyetlen hibával akár a szervezet teljes informatikai rendszere tönkretehető, ezért fontos, hogy minden lényegesebb háttérrendszert a megfelelő vírusvédelemmel és erős jelszavakkal vagy kétfaktoros hitelesítéssel lássunk el.

Emellett ne felejtsük el a szoftvereinket és programjainkat frissíteni és naprakésszé tenni.

3. Készítsünk biztonsági mentéseket

A digitalizált dokumentumainkról készítsünk rendszeresen biztonsági mentéseket. Így ha megtörténik a baj, akkor néhány kattintással újra elővarázsolhatjuk az elveszettnek hitt vállalati dokumentumainkat.

4. Korlátozzuk le a legfontosabb dokumentumok hozzáférhetőségét

A digitális iratkezelő szoftverek nagy előnye, hogy mi határozzuk meg, hogy kinek, mihez és milyen szintű hozzáférést adjunk.

Minden szervezetben vannak olyan kényes adatokat tartalmazó dokumentumok, amelyekhez jobb, ha csak 1-2 kulcsember férhet hozzá, minimalizálva ezzel a kiszivárogtatás vagy adatlopás kockázatát.

5. Ne feledkezzünk el a Wi-Fi hálózatról sem

Győződjön meg arról, hogy a munkahelyi Wi-Fi biztonságos, jelszóval védett és rejtett, így csak a munkatársak férhetnek hozzá. Az irodába betérő látogatók és ügyfelek számára pedig hozzon létre egy második, nyilvános hálózatot.

A kollégákkal szemben pedig legyen elvárás, hogy a bizalmas információkat ne a nyilvános Wi-Fi hálózaton keresztül továbbítsák másoknak.

6. Semmisítsük meg a bizalmas információkat tartalmazó fizikai dokumentumokat

Fontos, hogy a munkatársak tudják, hogy mit kell tenniük a használatban már nem lévő dokumentumokkal.

A legjobb megoldás az, ha a szervezeten belül, a szkennelés után minden olyan dokumentumot megsemmisítünk, amelyre már nincs szükség. Így az esélyét is elvesszük annak, hogy véletlenül rossz kezekbe jussanak, vagy valaki kiszivárogtassa őket.

7. Vezessük be a tiszta asztal politikát

A tiszta asztalra vonatkozó irányelv (amelyet pl. ISO 27001:2013-as szabvány is tartalmazza) azt határozzák meg, hogy az alkalmazottaknak hogyan kell otthagyniuk az asztalukat és a környezetüket a nap végén, vagy bármikor, amikor elhagyják azt.

A tiszta asztal politika szerint az asztalokról mindig el kell pakolni biztonságos helyre az érzékeny adatokat tartalmazó iratokat és dokumentumokat, például szerződéseket, számlákat és az ügyfelek adatait tartalmazó iratokat.

 

Ezt a hét pontot betartva megalapozhatjuk a munkahelyi adatbiztonságot és elkerülhetjük a költséges adatlopást, adatvesztést és kiszivárogtatást.

 

Ha többet szeretne megtudni arról, hogy a Rhenus Office Systems Hungary Kft. hogyan segíthet a munkahelyi adatbiztonság megerősítésében, akkor kattintson ide és vegye fel a kapcsolatot velünk az oldal alján, mi pedig hamarosan keresni fogjuk!