Iratmentés - Avagy, mit tegyünk a vállalati dokumentumok károsodása esetén?

Iratmentés - Avagy, mit tegyünk a vállalati dokumentumok károsodása esetén?

A témában szerzett tapasztalataink egyértelműen azt mutatják, hogy egy átnedvesedett papír már akár 3-4 nap elteltével gombásodni, penészedni kezd. A papír alapú dokumentumok esetén fennáll a kockázata annak, hogy nedves levegő hatására a különféle penészgombák spórái nagy tempóban növekedni kezdenek.

 

Ezek a spórák állandóan jelen vannak a levegőben és megfelelő táptalajon, - jelen esetben a cellulózon - igen gyorsan terjedésnek indulnak. 

Ennek következtében hamar búcsút mondhatunk a bizalmas vállalati dokumentumainknak, hiszen azok idővel rohadni, foszlani kezdenek, míg végül teljesen használhatatlanná és értéktelenné válnak.

A papírok, dokumentumok nedvesedését különböző kiváltó okok idézhetik elő. Ilyen lehet egy irodán belüli csőtörés, az irattár nem megfelelő klimatikus viszonyai és a magas nedvességtartalmú beltéri levegő.

De bármelyik eshetőség is álljon fenn, ilyenkor elsődleges szempont a lehető leggyorsabb szárítás, amellyel még megmenthetőek a bizalmas céges iratok.

Ennek megelőzésében nyújt hatalmas segítséget az iratmentés, amelyet kifejezetten dokumentumkezeléssel foglalkozó szakemberek végeznek nálunk.

Pénzügyi és egészségügyi károk

Sok vállalatnál nem fordítanak elegendő figyelmet a dokumentumok fizikai állapotára, pedig ha bekövetkezik a baj, akkor akár évtizedes iratok, illetve hosszú évek munkájának eredménye veszhet kárba pillanatok alatt.

De ebben az esetben nem csak az információk azonnali megsemmisülésével és az ezzel együtt járó hatalmas pénzügyi kárral kell számolnunk, hanem a munkavállalók egészségügyi állapotának kockáztatásával is.

Az egyre csak terjedő penészgombák toxikus és allergiás reakciókat egyaránt képesek kiváltani, de súlyosabb esetekben akár az alábbi megbetegedéseket is okozhatják:

  • Kötőhártya-gyulladás

  • Különböző bőrproblémák, például ekcéma

  • Nátha

  • Légúti és tüdő rendellenességek

Tehát a dokumentumok biztonságban tartása igencsak fontos, de egészségünk megőrzése még annál is jelentősebb, így érdemes ellenőrzés alatt tartani a vállali dokumentumokat.

Ha pedig bekövetkezik a baj, mindenképp célszerű iratmentést végezni, méghozzá erre specializálódott szakemberek segítségével.

De mit is takar az iratmentés folyamata?

Egy cég dokumentumainak hosszútávú felhasználására és a bizalmas információk megőrzésére egyetlen módszer kínálkozik, ami garantálja az adatok és a munkavállalók egészségügyi állapotának épségét, ez pedig nem más, mint az iratmentés.

Nedvesség vagy penész okozta károk esetén a fagyasztásos szárítást és gamma sugárzást javasoljuk.

Ennek során a károsodott iratokból fagyasztásos szárítással nyerjük ki a nedvességet. Majd a penészgombák által megtámadott dokumentumok kezelése gammasugárzással történik, amely képes meggátolni a pusztítást a későbbiekben.

 

Ha többet szeretne tudni arról, hogy a Rhenus hogyan segíthet az iratmentésben, akkor kattintson ide és vegye fel a kapcsolatot velünk az oldal alján, mi pedig hamarosan keresni fogjuk!

 

ÍRJON NEKÜNK!