Miért fontos az adathordozók megsemmisítése a cégeknél?

Miért fontos az adathordozók megsemmisítése a cégeknél?

Az céges adatvédelem tekintetében ma már nem elegendő, hogy kizárólag az iratmegsemmisítés fontosságára koncentráljunk, elengedhetetlen, hogy a különféle adathordozók megsemmisítésére is figyelmet fordítsunk.

Ugyanis napjainkban egyre inkább háttérbe szorulnak a papíralapú dokumentumok, a cégek jelentős része a digitális adathordozókat részesíti előnyben, ha adattárolásról van szó.

Adataink így ma jellemzően merevlemezeken, pendrive-okon vannak, korábban pedig CD-kre és DVD-kre kerültek. Ezek pedig egytől egyig súlyos hézagot képeznek a cégünk adatvédelmében.

A vállalkozásnál már nem használt adathordozók megsemmisítése tehát nem csak sérülés esetén szükséges, hanem biztonsági okokból is ajánlott. Éppen ezért, a legtöbb iratmegsemmisítéssel foglalkozó szolgáltató az adathordozók megsemmisítésével is foglalkozik, ahogyan a Rhenus is.

A már említett régi merevlemezek, CD-k, DVD-k és egyéb digitális adathordozók végleges megsemmisítésének hiánya éppen ugyanolyan veszélyt jelent, mint a fizikai papírok megsemmisítésének hiánya.

Miért is jelentenek ekkora veszélyt a már nem használt adathordozók?

A cég mindennapjaiban már nem használt adathordozók gyakran feledésbe merülnek és a fiók mélyén tárolódnak hosszú hónapokig, akár évekig.

Ez legfőképpen azért probléma, mert ezeken az eszközökön jellemzően találhatóak még céggel kapcsolatos bizalmas információk, amelyek könnyen illetéktelen kezekbe kerülhetnek.

Viszont az a rossz hírünk van, hogy ha ezek a bizalmas információk törlésre is kerülnek az adathordozókról, gyakran még akkor is visszanyerhetők.

Például egy merevlemez esetében, amikor törlünk egy fájlt a laptopunkról, akkor valójában nem töröljük véglegesen. Az igazság nem más, minthogy egy profi kezei között, a megfelelő szoftverekkel és módszerekkel visszaállíthatók, így ellophatók a megsemmisítettnek hitt fájlok.

De akkor mi a megoldás?

Napjainkban, ha egy vállalkozás sérthetetlen adatvédelemre törekszik, akkor elengedhetetlen, hogy a céges dokumentumkezelési stratégiájának részét képezze, az adathordozók megsemmisítése is.

Amíg ezek a régi adathordozók működőképesek és nem éri őket fizikai sérülés, addig az egykor azon tárolt bizalmas információk valójában nincsenek biztonságban. Éppen ezért, az egyetlen biztos megoldás az adathordozók végleges, fizikai megsemmisítése.

Az adathordozók megsemmisítéséhez viszont nem ajánlott házi praktikákkal közelíteni, sokkal inkább érdemes professzionális, erre a területre specializálódott szolgáltatót megbízni a feladattal, ha azt szeretnénk, hogy az eredmény 100%-osan végleges legyen.

Hogyan segíthet ebben a Rhenus?

  • Ügyfeleinknek merevlemezek, CD-k, DVD-k és USB-k megsemmisítésében is segítünk.

  • Biztonsági tartókban gyűjtjük össze a feleslegessé vált adathordozókat, majd azokat speciális járművekben szállítjuk el a kamerával és beléptető rendszerrel biztosított hulladékkezelő létesítményünkbe.

  • Speciális vágó és aprítógépeket használunk a régi merevlemezek apró részekre való darabolására.

  • Segítünk a cég hulladékkezelésének optimalizálásban, a költségek csökkentésében, valamint a nagy mennyiségű hulladék felhalmozásának elkerülésében, mindezt teljes mértékben ügyfelünk igényeire szabva.

  • Csökkentjük az ökológiai lábnyomunkat, ugyanis az aprítás során keletkező elektronikai hulladékok újrahasznosításra kerülnek, visszakerülnek az anyagkörforgásba.

  • A megsemmisítés a törvényi előírásoknak teljes mértékben megfelel, adatvédelmi biztos felügyeli a törvényi rendelkezések betartását.

 

Ha többet szeretne tudni arról, hogy a Rhenus Office Systems Hungary Kft. hogyan segíthet az adathordozók megsemmisítésében, akkor kattintson ide és vegye fel a kapcsolatot velünk az oldal alján, mi pedig hamarosan keresni fogjuk!

 

ÍRJON NEKÜNK!