Mikor és miért van szükség iratmentésre?

Mikor és miért van szükség iratmentésre?

A témában végzett kutatások szerint, egy átnedvesedett papír már 7 nap elteltével gombásodni, penészedni kezd. Ha egy cégnél nagy mennyiségű papírral dolgoznak, akkor ezek esetében fennáll a kockázat, hogy nedves levegő hatására, különféle penészgombák spórái gyorsan növekedni kezdenek.

Ráadásul ezek a spórák valójában folyamatosan jelen vannak a levegőben, de csak megfelelő táptalajon - például cellulózon -, tudnak gyorsan terjedésnek indulni. Éppen emiatt a vállalkozások bizalmas adatokat tartalmazó iratai veszélyben vannak, hiszen azok idővel foszlani kezdenek, míg végül teljesen használhatatlanná és értéktelenné válnak.

Mi a megoldás?

A papírok nedvesedését különböző okok idézhetik elő, ilyen lehet például egy csőtörés, az irattár nem megfelelő klímája vagy a magas nedvességtartalmú beltéri levegő. Bármelyik is fordul elő az irodában, az első és legfontosabb ilyenkor a mihamarabbi szárítás, aminek köszönhetően még valamilyen szinten megmenthetőek az iratok.

Viszont a megelőzés érdekében érdemes professzionális szolgáltató segítségét kérni, hiszen megoldást nyújthat az iratmentés, amelyet nálunk a Rhenusnál, kifejezetten dokumentumkezeléssel foglalkozó szakemberek végeznek.

Egészségügyi és pénzügyi károk

Rengeteg vállalatnál fordul elő, hogy nem fordítanak elegendő figyelmet az iratok fizikai állapotára és olyankor veszik észre azok rossz állapotát, amikor már késő megmenteni őket. Ha bekövetkezik a baj, akkor akár évtizedes iratok, illetve hosszú évek munkájának eredménye, bizalmas információk veszhetnek kárba pillanatok alatt.

Ilyenkor egyrészt megsemmisülnek a papírokon található információk, ami pénzügyi kárt jelent, másrészt számolnunk kell a munkavállalók egészségügyi állapotának kockáztatásával is.

Ugyanis a terjedő penészgombák toxikus és allergiás reakciókat egyaránt képesek kiváltani, de súlyosabb esetekben okozhatnak kötőhártya-gyulladást, különböző bőrproblémákat, náthát, de légúti és tüdő rendellenességeket is.

Abban az esetben, ha bekövetkezik a baj, tehát az iratokat szemmel láthatóan károsodás érte, akkor mindenképp célszerű iratmentést végezni, méghozzá erre specializálódott szakemberek segítségével.

Mit takar az iratmentés?

A vállalkozások dokumentumainak és bizalmas információinak hosszútávú megőrzésére egyetlen módszer van, ami biztosan garantálja az adatok és a munkavállalók egészségügyi állapotának épségét, méghozzá az iratmentés.

Nedvesség vagy penész okozta károk esetén kétféle mód létezik az iratmentésre:

  1. Fagyasztásos szárítás és gammasugárzás

Ezen módszer során a szakemberek, a károsodott iratokból fagyasztásos szárítással nyerik ki a nedvességet. Ezt követően a penészgombák által megtámadott dokumentumok kezelése ionsugárzással történik, amely képes meggátolni a pusztítást a későbbiekben.

  1. Sóarchívum

A sófélék különleges és előnyös jellemzője, hogy képesek kinyerni a vizet más anyagokból. Jótékony hatásaik már évezredek óta ismertek, azonban napjainkban az egyik legfontosabb terület amelyben segíthetnek, az az iratok konzerválása.

Ezen folyamat során a nedvesség és penész által károsodott papírok sóbányákban kapnak helyet. A penészgombák terjedéséhez szükséges egy bizonyos nedvességi fok, így a sónak köszönhetően a nedvesség kivonásával megállítható ez a folyamat.

 

Ha többet szeretne tudni arról, hogy a Rhenus hogyan segíthet az iratmentésben, akkor kattintson ide és vegye fel a kapcsolatot velünk az oldal alján, mi pedig hamarosan keresni fogjuk!

 

ÍRJON NEKÜNK!