Milyen lehetőségeink vannak, ha az iratmentés a cél?

Milyen lehetőségeink vannak, ha az iratmentés a cél?

Sokan nem is tudják, mennyire fontos lehet a vállalati iratmentés - gyakorlatilag még a cégek sem gondolják, hogy az irataiknak szüksége lenne a minőségük megóvására. A problémát csak akkor tudják felmérni, amikor már egyértelműen látszódnak az iratokon a külső környezeti hatások miatti változások.

Az iratok az idő múlásával és a különféle tényezők miatt vizesedhetnek, a nedvesedés megjelenése után pedig átlagban hét nap elteltével megjelenhetnek rajtuk a penész nyomai.

A penészgombának olyan exoenzimei vannak, amelyek képesek kis molekulává lebontani a papír szerkezetét, ezáltal pedig az iratok jelentős része olvashatatlanná válhat. Azontúl, hogy az iratokon szereplő fontos adatokat nem lehet elolvasni, a penészgomba allergiás és toxikus reakciót is kiválthat.

Mivel a penészgombaspórák pehelykönnyűek és már egy kis légáramlattal is könnyen a légutakba kerülhetnek, így jelentős egészségügyi kockázatot jelentenek.

A penészgomba által okozott betegségek többek között az alábbiak lehetnek:

  • kötőhártya-gyulladás

  • ekcéma

  • náthás jellegű tünetek

  • légúti- és tüdő-rendellenességek

Mi lehet az oka annak, hogy az iratok elkezdenek átnedvesedni?

Bármikor előjöhet egy olyan probléma, amelyre egy vállalat nem számít, illetve nem is lehet rá számítani, ilyen például egy csőtörés. Ha rosszkor rossz helyen történik, könnyen eláztathatja az értékes iratokat, amelyek így örökre használhatatlanná válnak.

Azonban vannak olyan esetek is, amikor éppen a helyiség klimatikus körülményei nem felelnek meg, ezért a papírlapok elkezdenek elázni és egy kis idő múltán penészedni.

 

ÍRJON NEKÜNK!

Mi a megoldás az iratmentésre?

Amennyiben szeretné megvédeni munkatársait az egészségügyi kockázatoktól és üzleti iratait a megsemmisüléstől, akkor mutatunk két módszert, ami beválhat a vállalata számára. Az egyik a sóarchívum, a másik pedig a fagyasztásos szárítás és gammasugárzás.

Fagyasztásos szárítás és gammasugárzás

Az archíválandó iratokból a nedvességet fagyasztásos szárítással lehet kinyerni. Ezáltal az iratok nem tudnak átázni és penészedni sem fognak tudni. A már megtámadott dokumentumokat ionsugárzással lehet kezelni, ezáltal meg lehet állítani a penészedés és a minőségromlás folyamatát.

Sóarchívum

Napjainkban a só remek lehetőséget kínál az iratok konzerválására, mivel a só képes kinyerni a nedvességet más anyagokból, ezáltal megvédi a további penészedéstől azokat.

A folyamat abból áll, hogy a károsodott papírok sóbányákban kapnak helyet, amely által a megfelelő nedvességtartalom teszi lehetővé a károsodott papírok minőségének szinten tartását.

Ezeknek a módszereknek hála az iratok további károsodása akár 100 százalékban megelőzhető.

 

Ha többet szeretne tudni arról, hogy a Rhenus hogyan segíthet az iratmentésben, akkor kattintson ide és vegye fel a kapcsolatot velünk az oldal alján, mi pedig hamarosan keresni fogjuk!